Till Hallåkonsument.se

Att älska mode på ett mer hållbart sätt

Tio modeintresserade kvinnor, så kallade f/activister, utmanades att under sex månader förra året uppdatera sina garderober på ett mer hållbart sätt. Deras resa och erfarenheter delades på Instagram. Nu har Textilsmart träffat dem.

YouTube videoModeintresserad + hållbar

Vad är en f/activist?

En f/activist är en person som älskar mode och kläder men som vill kunna njuta av kläder på ett mer hållbart sätt. Hen är en nyfiken konsument som är öppen för att pröva nytt, välja god kvalitet, second hand och investera i saker den tänkt använda länge. Hen gillar att laga och vårda sina plagg, sy och göra om, hyra och låna, för att sedan dela med sig av tips och sprida sina erfarenheter till andra via social medier.

Vad är F/ACT Movement?

F/ACT Movement är ett projekt från Göteborgsregionen och Science Park Borås som handlar om att höja konsumenters kunskap kring textiliers miljöpåverkan och inspirera till att göra mer hållbara modeval. En grupp utvalda ambassadörer, så kallade f/activister, får personlig guidning och utmanas att till exempel använda de kläder som redan finns i garderoben på nya sätt. F/ACT Movement samarbetar med kommuner och regioner som arrangerar lokala aktiviteter för att engagera fler. Projektet stödjer även företag och entreprenörer som vill utveckla hållbara och cirkulära produkter eller tjänster för den nya miljömedvetna modekonsumenten.

Vi söker nya projektdeltagare

​F/act movement söker nya deltagare som vill anta följande utmaning: Köp inga nyproducerade kläder under nio månader och sprid din resa på Instagram. Ansök om att bil f/activist på webbplatsen https://www.factmovement.se/ senast den 14 juni 2020. Uppdraget som f/activist pågår mellan september 2020 till maj 2021.

Till webbplatsen Factmovement.se

För att bli f/activist behöver du: * Vara minst 16 år * Ha ett stort modeintresse och konsumera nyproducerade kläder i hög utsträckning. * Vara aktiv i sociala medier och framför allt Instagram där du har minst 500–1000 följare. Du kan läsa mer om kriterierna för att bli f/activist på deras webbplats. Där kan du även se vilken av de följande platser du behöver bo på för att vara med i projektet.

Citat med personliga råd och erfarenheter

  • Reflektera över vad du har i din garderob och vad du egentligen behöver.
  • Det är inget hinder att leva hållbart utan det är en möjlighet.
  • Det går att ha kul med mode utan att behöva köpa nyproducerade kläder hela tiden. Våga lek mer med nya kombinationer.
  • Ha kul med vänner på en klädswap – byt och dela kläder med varandra, testa en ny stil.
  • Det är en myt att second hand är ofräscht.
  • Täck hål eller fläckar med märken, eller rita på dem. Då får du unika plagg.

Textilsmart är ett samarbete mellan

KonsumentverketKemikalieinspektionenNaturvårdsverket