Till Hallåkonsument.se

Bambu och miljö

Miljöpåverkan från bambu handlar om energi och kemikalier vid friläggning av fibrer och om kemikalier vid tillverkning av textilen. Det finns bättre och sämre metoder för båda processerna.

Tänk på det här

  • Välj en textil som är miljömärkt med Svanen, EU Ecolabel eller Bra Miljöval. Då kan du vara säker på att produkten producerats på ett miljövänligt sätt från råvara till avfall.

Bambutextil är en naturfiber och används ofta i underställ och underkläder. De är lena mot huden och har god andningsförmåga och är fuktabsorberande.

Bambutextil finns tillgängliga i två olika varianter: textil tillverkade av naturliga bambufibrer och textil tillverkade av bambuviskos.

Bambuviskos tillverkas på samma sätt som annan viskos av cellulosabaserade fibrer, vilket kräver stora mängder kemikalier. Detta är ett stort problem både för miljön och för de anställda på fabrikerna. Bambuprodukter i lyocell är ett miljömässigt bättre val på grund av att tillverkningsprocessen kräver mindre energi och kemikalierna återvinns.

För att framställa naturlig bambu frigörs fibrerna fur bambustjälkarna på samma sätt som från lin och hampa, vilket kräver viss bearbetning. Detta kan ske antingen på mekanisk eller på kemisk väg. Det första alternativet kräver antingen manuell bearbetning eller energi. Det andra alternativet kräver kemikalier.

Textilsmart är ett samarbete mellan

KonsumentverketKemikalieinspektionenNaturvårdsverket