Till Hallåkonsument.se

Så fixar du en hållbar gardebob

Har du inget att ta på dig fastän garderoben svämmar över av kläder? Hittar du aldrig vad du söker? Eller köper du kläder lite då och då, men utan en plan? Har du glömt bort den där tröjan längst in i lådan? Då har du allt att vinna på att organisera din garderob.

Här är våra bästa tips!

 • Ta ut allt ur garderoben. För många blir det en överraskning hur mycket kläder man faktiskt har. Tänk på att allt ska ut för att du sen ska kunna börja om på nytt och fixa en mer textilsmart garderob.
 • Behålla, sälja, skänka eller återvinna? Nästa steg är att prova dig igenom hela garderoben och dela upp kläderna i fyra högar. En med plagg du ska behålla, en med plagg du kan sälja, en med plagg som du vill skänka och en med trasiga plagg som ska samlas in för materialåtervinning.
 • Behåll bara det du verkligen använder. Älskar jag den här tröjan? Sitter jeansen bra fortfarande? Gillar jag den här stilen? Om svaret är ja, behåll plagget. En bra tumregel är också att du ska ha använt plagget under det senaste året. Om inte, fundera på om du kan kombinera plagget på nya sätt eller göra om plagget, annars får du tacka för den här tiden! Spara heller inte sådant som är i fel storlek, utan lämna plats till de plagg som faktiskt passar idag.
 • Laga dina trasiga kläder. Ofta blir kläder liggande för att de har ett mindre hål eller en söm som gått upp, helt enkelt relativt små problem. Ta hand om dina kläder så håller de längre. Klacka om skor, lägg upp byxor, färga om ifall tillexempel ett svart plagg tappat färg. Om du inte vill eller kan laga själv finns hittar de ofta en skräddare eller skomakare som kan utföra tjänsten åt dig.
 • Sälj eller ge bort. Fina, hela och rena kläder kan någon annan bli glad av. Sälj på loppis, på nätet, byt med en vän eller granne, skänk till second hand eller en välgörenhetsorganisation.
 • Återvinn. Den fjärde högen ska bestå av alla trasiga och uttjänta kläder som ska materialåtervinnas. Kom ihåg att dessa kläder inte ska slängas i hushållssoporna eftersom textilen då inte kan återvinnas. Lämna istället in dessa plagg till insamling för textil. Ta kontakt med din kommun för att hitta en insamlingsplats nära dig.
 • Organisera garderoben. Dela in garderoben i olika enheter. Förvara kläderna utifrån användningsområde, till exempel årstid eller jobb/fritid så blir det enkelt att hitta.
 • Vilka färger gillar du mest? Håll dig till dina favoritfärger så får du en snygg garderob där de flesta plagg passar ihop.
 • Håll koll på vilka plagg du använder. Märk en galge tillexempel med ett band och häng den längst till höger. När du använt ett plagg, häng tillbaka det till höger om den märkta galgen. Efter ett år, kolla om det hänger kvar några plagg till vänster. Om ja, rensa ut!
 • Förvara smart. Använd gärna galgar av bra kvalitet och av samma slag så tar de mindre plats. Tänk på att vissa plagg, som kavajer och kappor, behöver mer stöd för axlarna för att hålla formen. Rulla dina t-shirts och byxor så tar de mindre plats och blir inte heller skrynkliga.
 • Underkläder, scarves och skärp hamnar ofta lite huller om buller. Förvara dem i lådor istället så får du ordning och full koll på vad du har. Lägg gärna in cederträ som skyddar kläderna mot mal, pälsängrar och silverfiskar.
 • Maxa förvaringsytan. Sätt upp krokar längst bak och på sidorna av garderoben där du hänger upp kläder eller väskor. Använd även insidan av garderobsdörrarna till förvaring.
YouTube videoMer miljösmart garderob

Textilsmart är ett samarbete mellan

KonsumentverketKemikalieinspektionenNaturvårdsverket