Till Hallåkonsument.se

Köp och sälj second hand på ett smart sätt

Allt fler väljer bort nyproducerade kläder och textilier för att istället välja second hand – ett roligt sätt att förnya garderoben som dessutom är bra för klimatet och miljön.

YouTube videoGör av med kläder på rätt sätt

Mixa gammalt och nytt

Att shoppa second hand är ett perfekt sätt att få en varierad och unik garderob utan att bidra till ökad konsumtion av nyproducerade plagg och textilier. Tack vare att dagens utbud av begagnade kläder numera är varierat i de flesta second hand-butiker går det att hitta riktiga guldkorn på galgarna, allt från retromode från före millennieskiftet till plagg med bara ett par år på nacken. Att handla second hand kan också vara fördelaktigt för hälsan eftersom kemikalierna i plaggen antagligen är borttvättade sedan länge. Och det bästa av allt är att du gör en insats för miljön och klimatet genom sparad energi- och vattenförbrukning samt minskade koldioxidutsläpp.

Ett nytt sätt att handla

Tidigare har second handmarknaden till största delen dominerats av loppmarknader, större butiker och auktioner för privatpersoner. I takt med digitaliseringen har det blivit lättare och allt mer populärt att köpa och sälja begagnat, vilket också betyder att utbudet har ökat. Idag finns det en uppsjö av specialiserade butiker, appar och sajter som både tar emot och säljer vidare plagg och textilier för återanvändning. Många väletablerade fysiska second hand-butiker har idag även en stark digital närvaro.

Vad ska man leta efter?

Är du ovan second handshoppare kan det kännas överväldigande att ge sig in i en butik eller sajt som till synes erbjuder allt mellan himmel och jord. Därför kan det vara bra att bestämma vilken typ av plagg eller textil du är ute efter. Är det dags för nya jeans, en jacka eller gardiner? Eller är du på jakt efter en viss typ av material? Vet du vad du letar efter går det snabbare att ta sig igenom utbudet. Går du till en fysisk second hand-butik kan du även passa på att donera det du själv vill lämna vidare samtidigt som du strosar runt.

Enklare att hitta rätt

Vissa butiker riktar in sig på ett mindre utbud av finare märkeskläder, så kallat vintage-mode, medan andra satsar på så brett som möjligt och tar in alla typer av kläder, accessoarer och inredning. Tack vare smidiga filtreringsfunktioner på webbplatserna kan du hitta det du söker. Vissa butiker och sajter erbjuder sig även att själva hämta upp eller skicka förberedda klädpåsar som man sen kan fylla – allt för att underlätta inlämningen av begagnade plagg för privatpersoner.

Låt dina kläder leva vidare

En av de positiva sakerna med second hand är att du själv kan bidra till utbudet, både med smått och stort. Att sälja de kläder som man inte längre använder, så att någon annan kan få glädje av dem, är minst lika viktigt som att själv handla second-hand. Det är också ett bra sätt att dryga ut plånboken lite extra. Idag finns det många olika plattformar att välja på när man ska sälja kläder. Många erbjuder till exempel hjälp med prissättning, redigering av bilder samt frakt och betalningslösningar. Du bestämmer själv hur mycket tid du vill spendera på att sälja vidare din kläder och därmed hur stor del av vinsten du behåller. Kom ihåg att ett plagg kan vara en investering. Om du tar hand om din kläder, lagar och förvarar på ett bra sätt, behåller de sitt värde när du sen ska sälja dem vidare.

Tänk på det här:

  • Genom att köpa och sälja kläder second hand istället för nyproducerad kan du förlänga plaggens livslängd och samtidigt undvika nya utsläpp av växthusgaser och kemikalier.
  • Om du fördubblar antalet användningar av de kläder som redan finns i din garderob kan du minska plaggens klimatpåverkan med nästan 50 %.
  • Du undviker överskottskemikalier i textil när du köper second hand eftersom många kemikalier redan tvättats och vädrats ur textilierna.
  • Mixa och matcha: Att handla second hand är bättre för miljön och klimatet, samtidigt är det ett kreativt sätt att förnya garderoben.
  • Det är en upplevelse att både köpa och sälja på second hand-sajter. Det finns ett stort blandat urval som passar de flesta stilar och former.
  • Sälj begagnade kläder: Det är ett hållbart sätt att tjäna extra pengar.

Textilsmart är ett samarbete mellan

KonsumentverketKemikalieinspektionenNaturvårdsverket