Till Hallåkonsument.se

Konkreta tips: Så handlar du hållbart

Textilier har stor påverkan på miljön, klimatet och hälsan. Den största påverkan sker vid produktionen där stora mängder råvaror, vatten, energi och kemikalier används. Det pågår satsningar för att förbättra produktionen. Det bästa du som konsument kan göra är att bara köpa nya kläder och hemtextilier när du verkligen behöver och använda de textilier du har länge.

Tänk på det här

 • Om du använder ett plagg under dubbelt så lång tid, halverar du plaggets miljöpåverkan. Välj därför gärna kläder du kan använda ofta och länge.
 • Det finns många olika sätt att förnya sin garderob mer medvetet. Exempelvis kan du köpa second hand, byta kläder med andra, låna kläder på klädbibliotek, hyra eller sy om dina gamla kläder.
 • Välj gärna miljömärkta textilier som ställer krav på alla delar av produktionskedjan från råvara till tillverkning och där oberoende revisorer granskar att kriterierna för miljömärkningen uppfylls. Titta efter Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS).
 • Reklamera klädesplagget eller textilen om det går sönder eller inte överensstämmer med det du köpt. Du sparar pengar och det ger butiken en signal om att produkten inte håller önskad kvalitet.

Konsumtionen av kläder och hemtextilier ökar

Vi svenskar har en hög konsumtion av kläder och hemtextilier – och den ökar. En del av orsaken är att kläder har blivit så billiga.

Varje år konsumerar vi ungefär 14 kilo textilier per person. Det är en ökning med 3,5 kilo, eller 17 t-shirts, per person och år sedan 2000. Konsumtionen av hemtextilier har nästan fördubblats mellan 2000 och 2017, från 2 kilo per person och år till 3,9 kilo per person och år.

Textilkonsumtionen orsakar miljö- och hälsoproblem

Den ökade textilkonsumtionen orsakar miljö- och hälsoproblem. Ungefär 80 procent av alla textilier i Sverige importeras från länder som har låga arbetskostnader, begränsad miljölagstiftning och bristfällig tillsyn.

Dagens textilindustri kräver mycket resurser och orsakar föroreningar. Störst miljöpåverkan, mer än 75 procent, sker vid produktionen, där stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier används. Det påverkar såväl klimatet globalt som miljön och hälsan i tillverkningsländerna.

Bomull är en av de mest vattenkrävande grödorna i världen. Detta är ett problem eftersom bomull ofta odlas i områden där sötvatten är en bristvara. Dessutom kräver konventionellt odlad bomull stora mängder bekämpningsmedel och gödningsmedel. Det går åt omkring 2 500 liter vatten i genomsnitt för en t-shirt och ungefär 11 000 liter för att tillverka ett par jeans.

Polyester, som är den vanligaste textilfibern, tillverkas av fossil råvara i form av råolja och kräver stora mängder energi vid produktionen.

Viskos kräver mycket kemikalier. Ett bättre alternativ är lyocell där tillverkningen sker på ett miljövänligare sätt och kemikalier återanvänds.

Hitta din väg till hållbar textilanvändning

Genom medvetna val kan du minska textiliers miljöbelastning. Det finns flera olika sätt, kanske passar något eller några av dessa tips bra för dig?

 • Second hand: Genom att välja second hand istället för nyproducerat sparar du 97 procent av energiförbrukningen.
 • Köp- och säljgrupper: Genom att delta i köp- och säljgrupper och bytesgrupper kan du hjälpa till att förlänga livslängden på textilier och kanske också spara en slant.
 • Hyra och låna: Behöver du kläder för ett specifikt tillfälle? Det går att hyra kläder eller låna på klädbibliotek. Både i en del städer och via nättjänster. Du kan både spara pengar och undvika överkonsumtion i form av plagg som bara blir hängande.
 • Textilbank: Tillsammans med exempelvis vänner och familj kan du ha en samling med gardiner, mattor och andra tyger. Det blir en slags textilbank som alla delar på. Ett enkelt sätt att uppdatera hemmet på ett hållbart sätt.
 • Hög kvalitet: Genom att välja material av hög kvalitet kan produkten användas ofta och länge.
 • Använd ofta: Genom att välja klädesplagg som kan användas ofta och vid olika tillfällen behöver du inte köpa lika många plagg.
 • Miljömärkning: Märkningarna Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS) ställer krav på hela tillverkningskedjan och har en oberoende granskning för att säkerställa att kraven uppfylls.

Lär dig mer om vanliga märkningar

Märkningsguiden är en oberoende vägledning och samlar några av de vanligaste märkena som du som konsument kan möta på marknaden.

Läs mer om olika märkningar i Märkningsguiden på Hallå konsuments webbplats

Branschens egna märkningar

Många företag och branscher har egen märkning och bestämmer då själva vad märkningen innebär och vilka krav som ställs. Fråga butikspersonalen vad märkningen betyder eller läs på företagets webbplats vad de skriver om den. Tycker du märkningen verkar vilseledande så kan du anmäla det till Konsumentverket.

Anmäl vilseledande marknadsföring på Konsumentverkets webbplats

Bytesrätt och öppet köp för kläder och textil

Många butiker erbjuder bytesrätt eller öppet köp. Det gör att du inte behöver behålla produkter som inte känns helt rätt. Båda alternativen är frivilliga för butikerna, så fråga därför innan du betalar vad som gäller i just den butiken.

Erbjuder butiken bytesrätt kan du lämna tillbaka varan du köpt och byta till en annan inom en viss tid.

Mer om bytesrätt på Hallå konsument

Erbjuder butiken öppet köp får du pengarna tillbaka om du lämnar tillbaka varan inom en viss tid.

Mer om öppet köp på Hallå konsument

Reklamera fel på plagget eller textilen

Reklamera om klädesplagget eller textilen går sönder eller inte överensstämmer med det du köpt. Du sparar pengar och det ger butiken en signal om att produkten inte uppfyller önskade krav.

Inom EU är reklamationstiden minst två år, i Sverige är den tre år. Du kan reklamera alla fel som visar sig på en vara, men säljaren ansvarar bara för fel som är ursprungligt.

Mer om reklamation på Hallå konsuments webbplats

Handla kläder och hemtextil på nätet

Butiker och företag har ett ansvar för att de varor som finns till försäljning inom EU är säkra ur hälso- och miljösynpunkt. Men om du själv beställer något via nätet direkt från en leverantör utanför EU, omfattas inte varorna av samma lagkrav. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom de är skadliga för hälsa eller miljö.

Mer om kemikalier i textil på Hallå konsuments webbplats

Var gärna uppmärksam på var kläder och hemtextilier levereras ifrån när du handlar på nätet och hur lång leveranstid det är. När du köper från länder som ligger långt i från Sverige exempelvis från Kina eller USA, sker leveransen troligtvis med flyg.

Tänk på det här när du handlar på nätet

 • Det finns alternativ till att köpa nytt, även på nätet. Till exempel olika webbsidor där du både kan sälja och köpa second hand.
 • Välj längre leveranstider när det är möjligt. Det kan öka möjligheten till samtransport och att fylla ut transporten.
 • När du handlar på nätet inom EU har du alltid 14 dagars ångerrätt, men om du handlar från ett företag utanför EU kan andra regler gälla. Var därför särskilt uppmärksam när du handlar på nätet utanför EU.

Textilsmart är ett samarbete mellan

KonsumentverketKemikalieinspektionenNaturvårdsverket