Till Hallåkonsument.se

Därför måste vi förlänga klädernas livslängd

Vi köper och slänger allt mer kläder och textil. För att skapa en hållbar modeindustri krävs det att vi tänker om och faktiskt använder det som redan är producerat. Genom att ta bort fläckar och vädra istället för att tvätta kläderna efter varje användning, bidrar du till att de håller form och färg längre.

När kläderna slutligen hamnar i butik så har det alltså gått åt enorma mängder resurser i form av råvara, vatten, kemikalier och energi. 80 procent av den svenska klädkonsumtionens klimatpåverkan kommer från produktionsfasen. Därför är det så viktigt att du som konsument använder de varor som har kostat så mycket för klimatet och miljön att tillverka.

Användningsfasen borde vara den längsta i plaggets livscykel men så är inte alltid fallet. Varje år hamnar drygt 7,5 kilo textilier per person i soppåsen, men 60 procent av det skulle kunna användas i befintligt skick, visar en undersökning från 2017. 

Ta cykel istället för bil

Om varje plagg används dubbelt så många gånger jämfört med genomsnittet minskar klimatpåverkan med nästan hälften. En t-shirt används i genomsnitt 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp" Det spelar även stor roll hur du tar dig till butiken. Om du går eller cyklar istället för att köra bil så minskar du din påverkan med ytterligare 12-24 procent.

Vi måste förlänga den aktiva livslängden för de plagg som redan har tillverkats, det är ett viktigt och enkelt steg mot en mer hållbar klädkonsumtion. Som enskild individ kan det vara svårt att direkt påverka exempelvis vilken energikälla som används i fabriken, däremot kan alla använda de plagg som redan finns i garderoben.

Bra på att skänka - sämre på att köpa begagnat

Innan du köper ett nytt plagg - fundera gärna ett extra varv om du verkligen behöver det. Analysera även din egen garderob, vilka kläder har hållit längst, stil- och kvalitetsmässigt? Är du en person som snabbt tröttnar på ett plagg så kan det vara smart att dela plaggets livslängd med andra genom att hyra, låna eller byta. Kolla upp om det arrangeras klädbytardagar eller om det finns ideella organisationer som hyr ut till exempel sportutrustning, där du bor. När det kommer till second hand är vi duktiga på att skänka, cirka 3,8 kilo kläder per person ger vi bort varje år. Däremot köper vi i genomsnitt bara 0,8 kilo second hand-kläder själva. 

En beteendeförändring kring inköp av kläder behövs, men vi bör även titta på hur kläder används och behandlas i hemmet. Att tvätta i lägre temperaturer nämns ofta som en åtgärd för att minska klimatpåverkan men utifrån ett livscykelperspektiv ger den åtgärden inte något större utslag i Sverige tack vare vår användning av förnyelsebara energikällor.

Däremot sliter varje tvätt på plaggets sömmar och material vilket betyder att plagget kommer närmare att gå sönder. Att tvätta och torktumla plagget förkortar dess livslängd, istället bör vi vädra, vårda och laga våra kläder.

Ta hand om dina kläder

  • Vädra mer och tvätta mindre. Fräscha upp kläderna genom vädring istället för tvätt. Det är särskilt effektivt att vädra kläder som består av ull. Det beror på att ullen innehåller naturligt fett, så kallat lanolin, som är självrengörande och håller smutsen borta. Vädra gärna i fuktigt väder så blir plagget som nytt.
  • Tvätta fulla maskiner. I en full maskin slits dina kläder mindre. Det är också mer energieffektivt att tvätta en full maskin jämfört med två halvfulla maskiner.
  • Laga, piffa upp och sy om. Om du inte är van att sy kan du lämna in för lagning hos skräddare eller skomakare. På internet finns många tips om hur du själv kan laga kläder.
  • Bygg upp en basgarderob Det finns massor av tips på internet hur du bygger den perfekta basgarderoben. På så vis kan du matcha och mixa det du har istället för att köpa nytt lika ofta.
  • Ta bort fläckar istället för att tvätta. Att tvätta hela tröjan är onödigt om det bara handlar om en enstaka fläck. Det finns en uppsjö sidor där du kan hitta husmorsknep för olika slags fläckar. Testa!
  • Dosera rätt. Använd miljömärkta skölj- och tvättmedel och dosera rätt. Det behövs olika mycket tvättmedel beroende på vattnets hårdhetsgrad, mindre tvättmedel behövs vid mjukt vatten. 80 procent av kommunerna i Sverige har mjukt vatten. Kolla upp vad som gäller i din kommun.