Till Hallåkonsument.se

Polyester, bomull eller lyocell – vilket material är mest hållbart?

Vi får ofta frågan om vilket material som egentligen är bäst eller mest hållbart. Är bomull alltid bättre än polyester, och är lyocell framtidens hållbara material? Sanningen är att det inte finns något definitivt svar, men det finns saker som man bör tänka på. Här kan du lära dig mer om hur textil framställs, och vilka delar i processen som har störst påverkan på vår planet.

Det är produktionsprocessen som står för den stora skillnaden när det kommer till olika materials påverkan. Det gäller både för klimatpåverkan, miljöpåverkan och förorening av vatten. Istället för att fråga i butik om en specifik råvara eller ett specifikt material borde vi fråga om produktionsprocessen för att framställa materialet var mer eller mindre hållbar.

Att ge plagget färg kräver resurser

För att göra ett tyg krävs många steg och mycket resurser. Först måste råvaran omvandlas till textilfiber, sen ska fibern spinnas till tråd och tråden vävas till tyg. Att sedan ge tyget en färg kan ske både under trådspinning, som färdigt tyg eller som färdigt plagg. Att färga är det steg i processen som har enskilt störst påverkan på vårt klimat genom hela plaggets livscykel. Detta beror till största del på att man måste hetta upp stora mängder vatten vilket kräver mycket bränsle. Utöver den råvara som krävs för att framställa textilfiber, till exempel bomull eller olja, så behöver man även använda vatten, kemikalier och energi för att driva produktionsprocessen. I dagsläget behövs ofta mer vatten, energi och kemikalier jämfört med hur mycket råvara som behövs för att producera ett tyg. Man kan därför inte säga att ett tyg som tillverkats av en viss råvara är bättre än någon annan utan att också väga in och ta hänsyn till alla de resurser som behövs för att driva produktionsprocessen.

Låt användningsområdet styra valet av material

Forskning har visat att det är större skillnad i påverkan mellan olika leverantörer av samma sorts textilmaterial jämfört med skillnaden mellan olika typer av textil. Man kan därför inte svara på frågan vilket material som egentligen är bäst. Däremot kan man säga att det är mycket viktigt att välja material efter användningsområde.

Olika material passar bra i olika plagg eller hemtextilier, eftersom materialet kan ge produkten olika eftertraktade egenskaper. Ett tydligt exempel på detta är materialanvändning i lakan. Just lakan är en produkt som ska hålla för att tvättas ofta, i höga temperatur och hålla under en lång tid. För att ett lakan ska klara denna påfrestning används ofta en blandning av både bomull och polyester. Bomullen används här för dess egenskap att andas och polyestern för dess slitstyrka. I detta fall gör materialblandningen att textilen får ett längre liv. Det finns alltså inget definitivt svar på vilket material som är mest hållbart, men tänk på att välja produkter av material baserat på användningsområde. Gör medvetna val och välj produkter av hög kvalité som kan få ett så långt liv som möjligt.

Miljöaspekter på olika textiltyper

Är du intresserad av att veta mer om ett enskilt material? Klicka på länkarna nedan för att läsa om hur tillverkningen av till exempel akryl, bomull, bambu och viskos, påverkar miljön.

Akryl

Bambu

Bomull

Lin/hampa

Polyester

Ull

Viskos/lyocell

Textilsmart är ett samarbete mellan

KonsumentverketKemikalieinspektionenNaturvårdsverket