Till Hallåkonsument.se

Vilken stil har du?

Alla har vi olika stort intresse av kläder och mode. Vissa älskar att följa de senaste trenderna, medan andra är nöjda med att vara hela och rena. Oavsett intresse och trendkänslighet så finns det en sak de flesta har gemensamt: att vi kan ändra sättet vi konsumerar kläder på. Här kommer en guide med tips på hur du enkelt kan uppdatera din personliga garderob utan att bidra till överkonsumtion. Vilken stil har du?

Fashionistan

Kläder och mode är viktigt för dig och du älskar att klä dig efter de senaste trenderna. Men, det innebär inte att du måste äga alla dina kläder. Genom att hyra eller prenumerera på kläder kan du byta ut innehållet i din garderob ofta, utan att bidra till överkonsumtion. Mode tenderar att gå i cykler, och om du har koll på vilket årtionde som är på väg tillbaka kan du göra riktiga fynd på köp- och säljsajter eller i second hand-butiker (både fysiska och digitala). Det finns även många appar och andra second hand plattformar som riktar sig till fashionistan genom att erbjuda ett noggrant kurerat utbud av kläder och assessorer.

Kameleonten

Du byter stil lika ofta som andra byter strumpor. Samtidigt kanske du inte vill lägga stora summor på de senaste plaggen från catwalken? Varför inte öppna upp din garderob till vänner och familj! Att dela på kläder, låna och byta, gör att du får tillgång till en stor variation av stilar samtidigt som du inte behöver köpa nytt. En vanlig t-shirt används i genomsnitt 30 gånger, men med delat ägande kan samma t-shirt användas 60 gånger. Det betyder att du dessutom sänkt plaggets klimatpåverkan med nästan 50%. Om du vill ta ett ytterligare steg mot en mer hållbar konsumtion utan att tumma på din stil och kreativitet är ett hett tips att börja handla på second hand. Där hittar du allt från enkla basplagg till de mest unika festkläderna. Sedan är det bara att mixa och matcha, utan att det behöver kosta mer än du redan spenderar på nyproducerat.

Vintageälskaren

För dig som älskar mode med historia är de nischade vintagebutikerna antagligen redan som ett andra hem – perfekt ur hållbarhetssynpunkt! Genom att aktivt välja second hand i första hand gör du en fantastisk insats för både miljö och klimat. Kom ihåg att ta väl hand om dina vintage plagg. Även om kläderna oftast är av bra kvalitet kan de behöva en varsam behandling på grund av sin ålder. Att vädra funkar ofta bra för att få bort gamla dofter, det minskar dessutom risken för ökat slitage och sparar vatten och energi från tvättmaskinen.

Pragmatikern

Du funderar inte så mycket på dina kläder; de ska vara hela och rena och det räcker bra så. Men funderar du på vart du köper kläderna ifrån? Om din garderob består av praktiska och snygga basplagg som jeans, skjortor och tröjor bör du fokusera på kvalité. Plaggen ska vara slitstarka, tidlösa och ha bra passform. Att investera i få men högkvalitativa plagg ger dig en så kallad slow-fashion garderob. Dina plagg funkar lika bra idag som om tio år och du behöver inte lägga ner tid på att följa nya trender. Många av dessa klassiska plagg kan även hittas på second hand. Att handla dina basplagg begagnat istället för nyproducerat innebär att stora mängder kemikalieutsläpp, energi- och vattenförbrukning samt transporter kan undvikas. Dessutom kan du spara en hel del pengar. Kom ihåg: Andra hand i första hand!

Textilsmart är ett samarbete mellan

KonsumentverketKemikalieinspektionenNaturvårdsverket